Op de hoek van de Verrijn Stuartlaan en de Diepenhorstlaan in de Rijswijkse Plaspoelpolder vind er een grondige renovatie plaats van een bestaand kantoorgebouw welke een voor zijn tijd (1980) kenmerkende robuuste architectuur kent. Naast de aanvraag voor de omgevingsvergunning fase I, is Breakout Designs gevraagd om voor fase II een uitbreidingsplan te maken. Dit plan richt zich in het bijzonder op het dakoppervlak op de 2e verdieping. Het dak heeft qua situering potentie als kijktuin, functionele vloer of om uitgebreid te worden met een opbouw.

Optie A | ‘Daktuin’
Met zo min mogelijk middelen wordt het dak getransformeerd tot een verblijfsruimte voor alle huurders. Het dakoppervlak wordt verdeeld door het plaatsen van een paviljoen van ca. 100 m2 met een lichte constructie. Daardoor ontstaat enerzijds een dakterras met groenzone omsloten door kantoren en het paviljoen en anderzijds een dakterras met uitzicht op de Diepenhorstlaan. De ruimte wordt ontsloten vanaf deze laan door het bestaande stijgpunt direct aan te sluiten en kan gebruikt worden als kantine, loungeplek en/of bijzondere vergaderruimte.

Optie B | ‘Opbouw’

Deze optie omhelst een gedaanteverandering van het gebouw naar de kruising met een eigentijdse opbouw: drie kantoorlagen van elk ca. 225 m2 uitgevoerd in een lichte staalconstructie en glas. De nieuwe glazen gevel wordt een stukje doorgetrokken tot voorbij het stijgpunt, waardoor een nieuwe, meer grandioze entree ontstaat met een hoge vide. Oud (beton) en nieuw (glas en staal) contrasteren en complimenteren. Aan de andere zijde omsluit de opbouw samen met de bestaande kantoren een atrium en een dakterras. Het atrium is multifunctioneel en wordt de nieuwe spil van het complex.

Rol Omgevingsvergunning, Concept
Opdrachtgever De Eenheid B.V.
I.s.m. Nota Bene Architectuur
Opdracht 2017